maanantai 15. lokakuuta 2012

Ottaa pikkuse ohimoista ja pakottaa pikkuse patellaa

Uunova nyt ottaa pikkuse ohimosta ja punane väri hohkaa hohkaluusta ja pakottaa pikkuse patellaa. Miulla ei taija olla muuta mahista ku jatkaa tätä alkumetreillä olevaa lääketietellistä opiskeluvani, jotta tuoho vasuropolveen sais jonkunmoisen tiaknoosin aikaseksi vaikka ite.

Minnuu on kovasti alkannu eppäilyttämää viimepäivinä, että jompi kumpi diaknoosi (vuonna 2008 tehty tai 2012 tehty) on joko tehty hutiloijen, tai sitte se on tehty eri polvesta tai eri ihmisestä tai sitte on tapahtunnu joku ihmeparantuminen tai Uuno on nyt vihdoin seonnu ihan täysin. Senverta erilaisija on diaknoosit keskenään. Tätä ihmeparantumista ei tuo jatkuva polvijomotus kyllä taija oikeen puollella?

Sain tännää lääkärinnan resetin fysikaaliseen 10 kertaa ja pilleripurkki kaheksi viikoksi pilleri/päivä. Veikkaisin lähes varmaksi, että ei toimi, mutta rouskutellaan vielä nuoki loppuun. Toivottavasti oon arvailuissani väärässä. Kohta korisemaan hetekalle ja sitte taas lantakasan ja talikon äärelle ja kimppuun.

Uunon vasemman polven magneettikuvien lausunto vuodelta 2012:

Lausunto:Polvinivelessä ei nesteylimäärää ole. Meniskit, kollateraalit, retinakulumit ja ristisiteet ehjät. Rustoiset nivelpinnat säännölliset. Ei patologista hohkaluuödemiä. Quatriceps insertiossa vähän Signaalilisää.

Ylläoleva lausunto ei selittelyitä tarvinne. Lumpio ihan mahottoman hyvässä kunnossa, eikä tietoakaan noista vuoden 2008 löydöksistä???????

Uunon vasemman polven magneettikuvien lausunto vuodelta 2008:

Meniskit signaalirakenteeltaan säännölliset, ei rupturaa. ACL kuvantuu kulkusuunnaltaan ja ääriviivoiltaan säännöllisenä, ei ruptuuraan viittaavaa. ACL:n sisäosan signaalirakenne kohtalaisen vomakkaasti korostunutta. Löydös sopii selittymään joko rakennevariaatioon tai mukoidin degenaraation pohjalta. PCL ja collateraaliligamentit säännölliset. Patellajänne paksuudeltaan ja signaalirakenteeltaan tavallinen. Tibian insertion alueella ei merkittävää tendinoosiin viittaavaa löydöstä, ei myöskään bursiittia tai signaalipoikkeavuutta infrapatellaarirasvassa tai hohkaluussa. Quadriceps-insertio tavallinen. Patellarustossa alalateraalisesti lievää ohentumaa ja hieman chondromalaciaan viittaavaa signaalikorostumaa, lisäksi alueella todettavissa vähäinen reaktiivinen subchondraalinen signaalimuutos. Muuten patellarusto tavallinen, mediaalisessa plicassa ei merkittävää paksuuntumaa. Tibiofemoraalinivelen rustopinnat tavalliset, ei defektejä. Polvinivelessä ei nesteylimäärää. Takamediaalisesti semimembranosus bursa lievästi paksuuntunut ja nestetäytteinen, paksummillaan lähes ½ cm. Polvitaipeessa ei Bakerin kystaa. Luurakenne tavallista.

Lausunto suomeksi Uunon erittäin vapaasti ja vajaasti kääntämänä:

Nivelkierukan signaalirakenne säännöllinen, ei repeytymää. ACL-nivelside kuvantuu kulkusuunnaltaan ja ääriviivoiltaan säännöllisenä, ei repeämään viittaavaa. ACL-nivelsiteen sisäosan signaalirakenne kohtalaisen voimakkaasti korostunutta. Löydös johtuu rakennemuutoksesta tai liman "kerääntymisestä".

(Mukoidin degeneraation ilmeneminen on yleinen signaalin nousuun ACL-nivelsiteessä ja aiheutuu repeämästä. Se voi johtua myös akuutista tai kroonisesta, välissä olevasta ACL-nivelsiteen osittaisesta repeämästä. Kuitenkin mukoidin degeneraation yhteydessä toissijaiset merkit ACL-nivelsiteen vammasta ovat poissa. Näitä toissijaisia merkkejä ovat luun ruhje, Meniscal-repeämä, aiempi osittainen Tibian (sääriluun) sijoiltaanmeno ja muut nivelsiteen vammat. Lisäsys/Suomennos:Uuno).

PCL-Nivelside ja sivuristisiteet säännölliset. patellajänne paksuudeltaan signaalirakenteeltaan tavallinen. Sääriluun kiinnitysalueella ei merkittävää tendinoosiin (ks. Määritelmiä) viittaavaa löydöstä, eikä nivelpusitulehdusta tai signaalipoikkeamaa infrapatellaarirasvassa (ks. Määritelmiä) tai sisäluussa. Nelipäisen reisilihaksen kiinnitys tavallinen. Polvilumpion rustossa alareunassa lievää ohentumaa ja hieman chondromalaciaan (ks Määritelmiä) viittaavaa signaalikorostumaa, lisäksi alueella todettavissa vähäinen reaktiivinen subchondraalinen (ks. Määritelmiä) signaalimuutos. Muuten polvilumpion rusto tavallinen, nivelkalvon rustossa ei merkittävää paksuuntumaa. Povinivelen rustopinnat tavalliset, ei virheitä. Polvinivelessä ei nesteylimäärää Reiden takasisäreunan semimembranosus-lihaksen limapussi lievästi paksuuntunut ja nestetäytteinen, paksummillaan lähes ½ cm Polvitaipeessa ei Bakerin kystaa Luurakenne tavallista

Määritelmiä:

1) Meniski, meniscus, nivelkierukka polvinivelen pintojen välissä olevat C-kirjaimen muotoiset rustot, joita on kaksi kummassakin polvessa.

2) Ruptuura. repeytyminen, repeytymä, repeämä

3) On olemassa neljä suurta nivelsidettä polvessa. Nivelsiteet ovat kuminauhamaista kudosta, joka yhdistää luita toisiinsa ja tarjoaa vakautta ja voimaa. Neljä nivelsidettä polvessa yhdistää reisiluun (thighbone) ja sääri (shin luuta), ja sisältää seuraavat:

· Anterior cruciate nivelside (ACL) - nivelside, joka sijaitsee keskellä polvea, joka ohjaa kierto-ja liike eteenpäin, sääriluu (shin luuta). Eturistiside

· Posterior cruciate ligament (PCL) - nivelside, joka sijaitsee polven takana, joka hallitsee taaksepäin liikkuvuus, sääriluu (shin luuta).Takaristiside

· Mediaaliset vakuuden nivelside (MCL) - nivelside, joka antaa vakautta sisempi polvi. Sisempi sivuristiside

· Lateral vakuuksia nivelside (LCL) - nivelside, joka antaa vakautta ulompi polvi. Sivuristiside

4) Pelkästään nivelpintaan liittyvät murtumat voidaan jakaa subchondraalisiin murtumiin, joissa nivelrusto on ehjä sekä chondraalisiin ja osteochondraalisiin murtumiin.

5) Polvilumpion eli patellan alapuolella oleva rusto on luonnonmukainen iskunvaimennin. Ylikuormitus, vamma tai muut tekijät saattavat johtaa tilaan, joka tunnetaan nimellä chondromalacia patella. Se on yleisnimitys polvilumpion alpuolisen ruston vaurioon. Tarkempi termi edellä mainitulle on: patellofemoral-kipu syndrooma. (Uunon suomennos).

6) Degeneraatio. rappeutuminen, rappeuma, tuhoutuminen, vaurio.

7) Mukoidi, mucoides limaa muistuttava

8) Mucoid degeneration of the ACL, along with tears (repeämä) and…, is a relatively common cause of increased signal within the ACL. The appearance can mimic (ilmentää) that of acute or chronic interstitial (välissä olevaan) partial tears of the ACL, however in the case of mucoid degeneration secondary signs of ACL injury are usually absent. Secondary signs include: bone bruising (ruhje), meniscal tears, anterior (aiempaan) subluxation (osittainen/lievä sijoiltaanmeno) of the tibia, and other ligament (nivelside) injuries.

9) Lateraali, lateraalinen, lateralis sivunpuoleinen, sivulla sijaitseva, kaukana keskitasosta sijaitseva, ulompi, sivu-, laita

10) Tendinoosi on jänteen degeneratiivinen tila, johon ei liity enää akuuttia tulehdusmuutosta. Tendinoosissa jänne paksuuntuu paikallisesti tai laajemmin.

11) Bursiitti eli limapussitulehdus

12) Infrapatellar fat pad tunnetaan myös nimellä: ”Hoffa'n rasvatyyny”, on sylinterimäinen osa, joka sijaitsee polvilumpion alla ja takana polven keskellä. (erittäin vapaa suomennos: Uuno)

13) Mediaalinen plica eli nivelkalvon poimu

14) Tibiofemoraalinivel eli Polvinivel

15) Defekti. puutos, virhe, vajaus, aukko

16) Bursa = limapussi

17) Ödeema = Turvotus






2 kommenttia:

  1. Niin hirveitä sanoja että alko ihan päätä kivistämmään..

    VastaaPoista
  2. Joo niinhän tuo kivistelee täälläkin, mutta etupäässä polvea...heh, mutta eteenpäin vielä talsitaan...

    VastaaPoista