lauantai 13. helmikuuta 2021

Nyt loppu kärvistely

 

Tästä se homma lähti tänä aamuna.

Oon tuosta hetekalta katellu ikkunasta jo viikkoja tuota pystyynkuivunutta mäntyy, ja poltellu saunan ja tuvan tulipesissä märkiä puita. Samalla poltellu omaaki pärettä molemmista päistä.

Tänää sitte loppu oman päreen ja märkien puijen polttelu, ja singahin hakemaa konesahan. Se on pentsiinikäyttöne, ku "vikuria" en omista, ja tähän hätään en semmosta ruvennu hommailemaan.

Sihtailin kaatolinjan huolella, ja hajin pönkän avuksi. Se jelppaa Uunoo aina 2,5 tonnin lisävoimalla, ja pienemmät alta 50 senttiä halkasijaltaan olevat "risut" saapi pelkästään sillä nurin, eikä sahoja tarvita kaatohommassa.

Pönkälle pieni kolo, ja huolellinen tukipään asettelu, ja muutaman napsahuksen verran veivistä kääntöö, ja konesaha tulille. Kaatokolon huolellinen niivitys ja toiselta puolelta kaatosahaus. Välillä veivistä muutama napsu lisää ja runko nurin ja oikijaan suuntaan.

Tästä se jatku.

Sitte oksien karsintapärryytykseen ja latvapäästä pölkynpätkiä, joista sai tukikappaleita rungon välille, ettei tarvi rungon alla mahollisesti olevia kiviä sahailla.

Sitte singahin kahvin keittoon ja likomärän paijan vaihtoon. Taas rungon kimppuun, nyt pätkintään. Sen homman ku sai tehtyy, oli mukava leikkiä Uunonki voimamiestä, ja kanniskella metrin mittaset tukit metsäkärritien varteen, josta ne siirtyy kaura- ja ohraporekäyttövoimalla jatkokäsitelyyn.

En tiije montako vinokuutiometrii tuossa on noin metrin mittasia tukkeja, mut monta on. Vieressä Uunon kaura- ja ohraporetoiminen kotti-mallinen kärri ja harava.

Viimesen tukin kun sain pinoon, oli taas kahvin ja paijanvaihon aika. Senverta piti vielä jaksaa pinnistellä, että saunan ja tuvan uunin vaatimat puut piti "jatkokäsitellä". Ja ennen sitä piti tarvittava puumäärä siirtää jatkokäsittelypaikalle kotti-mallisilla kärryillä metsäkärritien varresta.

Jatkokäsittelyn jälkeen puut oli valmiita tulipesiin tungettaviksi, ja ennen sitähän ne piti sinne pesien äärelle hiissata pärekoreilla.

Eka pärekorillinen jatkokäsiteltyy tukkia jatkokäsittelypaikalla.

Sitte avannon tekoon, ja veen kantoon ja tulien sytyttelyyn. Tulet ko sain saunalle sytytettyy käin vielä "välityönä" kävelemässä kolan kanssa kilsan verran lanaustöissä. Sitte jo alko olla senverta hämärää ja puijen lisäyksen jälkee saunaa, pisulle ja pesulle.

Saunan jälkee savulohta lautaselle ja ruisleipää helttaan. Leivän päällä pelkkä ylähuuli lisukkeena. Kuppi kahvii ja sitte tulet takkaa ja hetekalle elpymää.

Tuli vähä työläs "lepopäivä" ku esijuoksija ehotti eilen 47 tuntii leppuutusta, ja toissapäivänäki jo 37 tuntii. No nehä on pelkkiä ehotuksia, ja elämän realiteetit on kokonaa toinen juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti