tiistai 14. marraskuuta 2023

Pyöräilypuumi

Kotirannan näkymä tällä viikolla auringon nousun aikoihin.

Taas alkaa Suomen itärajat rytisemää ku nyt on alkannu pyöräilypuumi ja mahoton hinku Suomen pakkaseen palelemaan polkupyörillä aina Irakista ja Syyriasta asti.

On siinä kyl ollu melkonen matka taitettavana ja takaluvotuksetki kovilla, ku tuolta saakka on syklailtu tuonne Koti-Suomen rajoille.

Vähä myös Uunoo harmittaa ku jostaki olin lukevinani, että sisäministeriö on alkannu valmistelemaan rajavartiolainsäädännön käyttöönoton mahollistavia toimia tai jotaki sen tapasta. Tuo mahottoman pitkäksi venynny valmisteluaika harmittaa. Sehän oli visiin 2015 ku Lata merkkisillä hevospeleillä rynnistettii enellisen kerran Suomeen ruosteiset pellit rytisten. Jos siitä lähtien on ollu aikaa valmistella hommia, ni melko pitkältä valmisteluaika näyttää Uunon silmillä kateltuna.

Ja onkohan nytkään nuo pyöräkulkuneuvot pykälien vaatimassa kunnossa. Onko talvigummit, kissansilmät, pirikellot ja valonheittimet asennettuna, ja munankuori päässä? Suomen talvioloissa kesäsileistoneilla pyöräpeleillä ajellessa kyllä ilman noita talvivarustuksia polvet, kyynyspäät ja ottalohkojenki niklaukset on kovilla kun jääkelillä näkymätön iskee kimppuun ja rykäsee ratsastajan kumoon jäiselle ratsastustantereelle.

Toine asia, mitä pitäs harkita on se, että säästettäsi noista kalliista sotavekottimien ostoista osa halvemmin toteutettaviin ratkaisuihin. Nythän niillä pyssyillä ja lentsikoilla ei oo mitään virkaa, ku pelkällä polkupyörällä pääsee vihellellen rajan yli.

Ehottasin, että osalla rahoista pitäs ostaa ketjunsyöjiä. Sillä vehkeellä tehtäsi polkupyörillä rajan ylitys paljo hankalammaksi. Mie en oo ketjunsyöjää ite nähnny, mut tiijen omassa Kankeessani semmosen olevan jossakin piilossa pikasesti lopppuun kuluvien ketjujen takia. Tää asia kannattasi ehottomasti selvittää, ja ottaa käyttöön ilman tuota pitkää, monien vuosien mittaseksi venyvää valmisteluaikaa, tuumailee Uuno ennen hetekalle heittäytymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti