keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Mökkihöperön lahottajasieni

Tänäänkää en aikaseksi saannu juur mittää järkevää. Aika mäni näijen perustarpeijen tyydyttämisissä. Niitähän on janon ja nälän taltuttaminen ja lämmön ylläpito. Siihe vielä vois lisätä, että nykyihmisellä hammasmuovijen hinkkaus ja perskohtane hygienia.

Tuli kyl vähä nokille lissää tännääki, ja siihe miulla on ihan "veenpitävä" selitys, ja se selitys on lahottajasieni.

Uunohan on tänä vuonna joutunnu niskat kyömyssä ja tappiomieliala päällä kyykkimään monet kerrat. Siintä on ollu seurauksena se, että Uunon tehollinen pittuus on lyhentynny, ja sillon ku ollaan lähempänä tannerta, pääsee maassa viilettävät lahottajasienien itiöt ampumaan kiinne paljo herkemmin.

Monelle nuoremmalle ihmiselle kyl käypi myös sillee, että ku ne kävelee nokka pystyssä, ni sillo ilmassa viilettävät sieni-itijöt iskee kiinne, ja alkaavat lahottamaan latvusta ennen aikojaan. Tää "latvalaho" on havaittavissa jo silmämääräsellä tarkastelulla, mutta erityisesti korvamääränen tarkastelu paljastaa lahon, kun jututtaa sieni-itijöijen vaivaamaa ihmistä. Uunoista näkee latvalahon jo kaukaa ilman korvamäärästä tarkasteluva.

Miun lahottajasienitartunta iski nyt jo selkään. Tänää ku käin hankkimassa pyörällä nälän taltuttamiseen tarvittavaa aineistoo Taavetin keskustasta, huomasin, että jo tää pyörän selässä kyykistely tekkee oikijalle takaselälle "eetvarttija", ja saunavesijen kantelu oli kivulias urakka.

Se eilinen vajaa viiskymppinen pyöräilyki oli jo liikaa. Nuorempana voi hyvin vejellä sykloonilla Mikkeliin- Savonlinnaan- ja siitä Lieksaan ja parin päivän päästä Joensuuhun ja seuraavana päivänä yhtä soittoo Kouvolaan. Eikä siitä mitään ylimääräsiä voihkimisia seurannu...pikkusen vaan pari päivää mukavasti nukutti. Nyt on kaikki jo toisin. Aamulla on herätessä hirmune kitinä ja narina, vaikka iteksee herräisi. Äänet kuuluu riutuneesta, ylivuotisesta rungosta.

 No syy on kyllä ilmiselvästi se, että liikaa on niskat kyömyssä tänä vuonna joutunnu mänemää, ja sitä kautta ollaan oltu lähempänä maata ku tavallisesti. Toinen ilmiselvä syy on se, että oikia Nokian talvisaapas, joita pitelen kesät talvet täällä saaressa mökkihöperöijessä, on ruvennu vuotamaa. Siintä on nuo lahottajasienet päässy sissää ja nyt ne on jo alaselän tasolla....heh...se on nyt vissiin Uunolla jo mänövä?

No ennen sitä "mänövä" mie yritän vielä keitellä alkuyökahvit, ja jos ei nukuta, ni keittelen toiset vielä perrään.

Juupa-juu...kello jo hitaasti lähestyy puolta kahta, eikä vieläkää nukuta. Pittää viskata ittesä ylös ja ruveta vissiin valvomaan ku uni ei tuu millään nyt Uunon silmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti