sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Lanausala

 

Näkymä eiliseltä roskisreissulta, jonka pohrustin jalkapatikalla reppu selässä.

Jo kyllästyneenä lukuisiin yhteyvenottoihin tuosta lanauksesta, ja siihen kuuluvista asioista päätin vähän valottaa asiaa, vaikkakin osa tässä esitetyistä asioista kuuluu ehottomasti liikesaisuuksien piiriin. Pitäsi lukijoijen siks pitää suu soukalla, eikä näitä juttuja sais levälleen levitellä.

Valmisteilla on myös lanausalan sanasto, joka on aluksi saatavana suomeksi, englanniksi, espanjaksi, ja ehkä myöhemmin myös kreikan ja ruotsinkieliset niteet mahdollisia. Neuvottelut tosin vielä kesken kustantamon suunnalla.

Heti alkuun totean selvennökseksi, että aurausalalla tarkoiteaan sitä lumen tai muun sälän aurausta konevoimalla, kun taas lanauksella tarkoiteaan vastaavan sälän siirtoa ihmishenkilön voimalla. Ja tällöin käyttövoiman lähteenä on ruis, kaura ja ohrapore. Konevoimassa vastava on pentsiini, löpö, vety, maakaasu, sähö tms.

Sitten mänäänki jo työn suorittamiseen ja ammattitermeihin:

Alkujyystö. Sillä tarjoitetaan työkohteen alkulanausta, joko kolalla tai kolalapiolla. Alkujyystön tarkoituksena on mitata työkohteen pituus, arvioida koko urakkaan käytetty aika ja ongelmakohdat, sekä määritellä lumenkolauspaikat, johon lumi lanausuralta lanataan. Alkujyystössä kolaillaan kertaalleen kohde läpi ns. Suit-sait, ja se suoritetaan työn tilaajan (myöhempänä asiakas) kanssa. Alkujyystön korvaus on kiinteä, ja sen perusteella kummallakin on oikeus keskeyttää tilaus ongelmien ilmetessä. Mikäli asioista päästään yksimielisyyteen voidaan siirtyä varsinaisen urakkasopimuksen tekoon, jossa tulee eritellä kaikki tehtävät työvaiheet.

Urakkasopimuksen allekirjoitusten jälkeen lanausurakoitsija suorittaa ensin normaalisti Reunajyystön molemmille lanausreunoille. Se tehdään suurella lanauskulmalla ja terämomentilla, jonka tarkoitus on pitää lanausuran leveys vaadittuna. Lanauksen suunta Reunajyystössä on urakoitsijan valittavissa, jollei liikenne tai muu syy muuta vaadi.

Seuraava työvaihe on Keskijyystö. Se suoritetaan samalla teräkulmalla ja -momentilla kuin Reunajyystökin. Keskijyystö lanataan tarkoin lanausuran keskiviivalla. Sallittu maksimipoikkeama keskiviivasta tulee kirjata urakkasopimukseen.

Välijyystössä lanataan Keskijyystön molemmin puolin mahollisesti jäävä kinostuma sileäksi. 

Viimeisenä työvaiheena on Loppujyystö, jossa kolaillaan kaikki yli urakkasipimuksessa määritellyn tason olevat kohoumat tasaseksi. Normaali vaatimustaso on 1cm. Tästä voidaan kuitenkin poiketa, jolloin se on mainittava sopimuksessa.

Viimeisenä työvaiheena suoritetaan Lopputarkastus urakoitsijan ja asiakkaan (tai hänen edustajansa) kanssa. Lopputarkastuksessa tarkastetaan vastaako työn laatu ja laajuus urakkasopimuksen määrittelyitä. Lopputarkastuksesta laaditaan lopputarkastuspöytäkirja.

Jos työn laatu kaikilta osin vastaa urakkasopimusta, suoritetaan sovittu hinta mieluummin Kryptovaluutalla kuin käteisellä sovitulle Kraken'in tai Binance'n tilille käyttäen valuuttana mieluummin Alt Kryptoja esim. Cardano (ADA) kuin Bitcoin (BTC).

Tähän loppuun vielä laitan huomautuksen, että Uunon Lana ja Lapio- virman tilauskanta on ihan tapissa. Lanausssopimuksia teen enää kesä-, heinä- ja elokuulle kausialennuksella. Kannattaa toimia ripeästi!

Aattelee Uuno iha ite ja omalle kohalle...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti