maanantai 26. kesäkuuta 2017

Kipeytyneen akillesjänteen kuntoutus


 


Tämmönen oli oikea akilles toukokuun alkuviikoilla. Takana oli jo 2-3vk lähes täysin juoksematonta aikaa. Ainoastaan yks 3km:n kokeilu toukokuun alussa.

Tasan kaks viikkoo sitte käin Kampin Terveyskeskuksessa urheilulääkärin juttusilla. Tätä ennen käin Kouvolan terveyskeskuksessa, ja sieltä sain ohjeistuksen männä "sporttispesialistin" pakeille.

Miun ongelmahan on (oli?) tuo oikean jalan akillesjänteen kiinnityskohta. Turvotusta ja kipua kantapäässä noin 5cm:n matkalla alkaen noin 1cm lattiatasosta.

Aluksi kokeilin tulehuskipulääkekuurin 1vk, ja "aktiivista" lepoa, mutta ei auttannu. Monella miun kaverilla oli jo sama vaiva ollu ja usealla pitkäkestonen, kroonisoitunnu vaiva, ja yhellä se jo rapsahti poikkikin. Ei paljo naurattannu Uunookaan.

Ite on tullu tössittyä monet kerrat joku vaiva liian aikasella juoksun uuvelleen alotuksella. Nyt en sitä ennää vanhana kääkkänä halunnu millään tehä. Virheistä pitäs meijän kaikkijen oppia, eikä toistaa jo aikasemmin huonoiksi havaittuja juttuja.

Sporttispesialisti anto seuraavat ohjeet: Aamuin ja illoin tulehuskipugeeliä. Akillesjänteen venytystä, aluksi kolme venytystä, pieni lepo ja sitten uus kolmen sarja. Yhteensä sarjoja 10kpl. Sitten nostetaan sarjoja 20kpl:n määrään. Eli yhteensä venytystoistoja 60kpl. Venytyksen jälkeen jäähdytys esim. kylmägeelipussilla...heh tai pakastevihanneksilla. (Ei kylmägeelillä, joka jäähyttelee vaan pintaa). Illalla sitte vois vaikka nakella naamatauluun vielä tulehus/kipu- pillerin, ja vaikka viikon jakson jälkeen pittää yhen "venytysvälipäivän". Lisäksi röntgenissäkäynti luupiikin mahollisuuven poissulkemiseksi. Kortisoonia ei tässä veiheessa kuitenkaa tuikata ku turvonnu kohta on nuin alhaalla, sano myös spesialisti.

Röntgenissä sitte piipahin Kouvolassa muutaman päivän kuluttua ja varailin puhelinajan Spesialistille. Ei siellä mittää piikkijä, eikä luutakaa juuri ollu, ja niiltä osin homma oli kunnossa.

Ohjeistuksen mukaset toimet oon hoitannu säntillisesti, ja tänä parin viikon ajanjaksona "lievää liikuntaa" pyörällä (8-15km) ja kävellen (2-8km). Yks liikunta/pvä ja muutaki venyttelyä. Tännää innoissani tein lisäksi 6vk:n voimaharjotteluohjelman alkutestin. Tuossa vasemmassakin akilleksessa on ollu vähän lievempää kipuilua, ja alotin myös sen venyttelyn.

Tälle päivälle oli sovittu Spesialistin puhelinaika, ja poikkeuksellisesti kanniskelin luuria lähes joka paikkaan mukanani. Soittoo ei kuulunnu, ja kaalija alko jo vähän "kuumottaa". No illalla ku noita akillesvenytyksiä tuossa terassin rappusella teeskentelin, soitto kuitenki tuli. Kello oli jo puol kasin maissa.

Akilleksen kipu on vähentynny lähes nollaan ja turvotuskin lasehtinu. Mie sain luvan alotella keykäsen juoksun tapasta (1-2km). Ei kuitenkaan joka päivä, ja jatketaan samalla systeemillä. Juoksuu ei kuutenkasn kannata tehä tulehuskipulääkkeen vaikutuksen alasena, eli sen käytön tyssään nyt tähän.

Huomenna en kuitenkaa vielä juokse, kun on muuta akilleksija rasittavvaa hommaa tiijossa, nimittäi Risulahen päivähumpat.

No katotaa mite kääkän käännökset mänee, ja kestääkö kyynyspäät?

Akilkeksen tän illan kunto...

...ja Uunon kunto illan venytyssessijossa. Mainio paikka tuo terassin rappu tähän hommaan kun siinä on nuo kaiteet, joijen avulla voi keventää venytyksen alkuvaihetta.

2 kommenttia:

  1. Meinasin aluksi, että viimoinen kuva on niistä Risulahden päivähumpista: Pää painuksissa nuokutaan lavan reunalla, kun toiset viilettää. Siitä on muuten itselläkin kokemusta. Mutta siinähän olikin vasta harjoitukset omalla terassilla. Tsemppiä tansseihin, toivottavasti ei tule tikkuja akillesjänteeseen. Toivoo Pate.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pate. Kyynyspäät kesti, mut akilles vähän äity ja apoteekin kautta "veneelle". Tikkuja ei tullu. Toivoo uuno.

    VastaaPoista