perjantai 12. elokuuta 2016

Perse-idi

Ikivanha (Uunooki vuuven vanhempi) ryijy, jonka isukkivainaa ja äiti yhessä perimätiijon mukkaan nypläsivät.
 
Kovat oli tännää koitokset ja monta soppaa kerkesin sotkee.

Pölkkysouvi jatku entiseen malliin. Toinen lommo tuoho ehjempään kinttuun, nyt keskelle sääriluuta, mut kalikassa ei ollu onneksi vauhtia tarpeeksi, että ois tarvinnu voimasanasessijoon asti männä.

Kovasti oli muitaki pölkkyihin tarraajia Uunon lisäksi. Oli kaikenlaista munijaa, jäärää ja täitä yrittämässä pölkkyjen sissään, vaikka Uunohan se mestarimunija ja jäärä on ite. Se kyllä munii tän yhen saaren tarpeisiin riittävästi.

Iltapäivällä varustin venhon vesistön ylitykseen ja rynnistin mantereelle. Ajotus oli eilisen lainen. Keskellä järvee ampu sajekuuro päälle ja kasteli täyvellisesti. Ei auttannu muu ku männä Nipponin Rusinan (joka kulmasta rutussa oleva Mazda kutonen) sissään sajetta pijättämään. Siellä kärvistelin vartin verran ja sitte ropina tyssäs ja pääsin satuloimaan Satulle. Siellä munkkikahvit ja matka jatku Taavetin Centrumiin ja edelleen hautausmaalle. Sieltä keskustan kautta Haminan tielle ja Keskustan kautta takas rantaan.

Hikisenä sitte hiissasin itteni takasin kotisaareen. Sitte alko reilun tunnin kestävä ja naaman, vaatteijen ja hanskojen sotkeminen. Ohjelmassa oli saunan vesipadan nuohous. Pata piti tyhjentää veestä ja kantaa karstanen sisäosa ulos puhistukseen. Oma pata oli onneksi jo valmiiksi tyhjä, eikä rasittunnu nuohouksesta liikaa.

Karstaa ja nokia oli sentin kerros joka pinnassa. Uunin sisäpinta mukaan lukijen. Sitte piti testata toimiiko ja tuikkasin padan ja saunanki tulille. Hyvin veti nyt molemmat.

Äsken sitte käin iltapisulla ja hammaspyykillä, ja koitin katella Perse-Idiä, joka piti taivaalla tänäyönä näkyä. Tais olla aprillijuttuja koko homma. Tähtijä näky ja kuu, ja sen tekemä komija silta, mutta Idistä ei vilahustakaan.

En kyl tiije miks on semmone nimi annettu taivaan kipaleelle. Idihän oli aikoinaan Ugandan onneton itsevaltijas. Oisko jollaki ollu jotaki "sisäpiiritietoo" Idin yksityisestä sielun- ja muunkinlaisesta elämästä, ja nimi johtusi siitä? Mäne ja tiije.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti