sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Eläminen on kovaa taistoa

 


Tänää heräilin "normaaliaikoihin" eli ennen neljää. Pizzoilla piti käyvä huusin nurkalla. Parempi heitellä "pizzat" nurkilla, kun sisätilassa. Siintä sisätilapizzasta voipi männä muoviletku jäihin, ja tulee taas ylimäärästä taisteluu.

Se kaikkenmaaliman toimintojen sujuminen ei oo tällä sysimetsässä, luontoäitin helmoissa mikään itestäänselvyys. Tänää oli aamupäivällä ja päivälllä puijen pilkkomista, niijen pinoamista ja pilkkeijen tekoa. Puut pitää "irrotella" rautakangella" irti, ja sitä ennen piti lapijolla pressun päältä luoda taas lunta. Kyllä sen "luontihomman" on kyl joku muu tehnny jo ennen minuu kertaalleen. Vissiin Esterin talviheila?

Suunnitelmissa oli myös yrittää juoksulenkkiä, kun pakkanen ei enää paukkunnu kovasti tuvan nurkissa -9°C:sta enempää. Kovasti latasin vaatekertoja päälle ja alle, ettei tuo kylmänhorkka iske taas johonkin paikkaan Uunon heiveröistä ja jo höperöistä runkoo.

No hommasta ei mitään tullu. Kilsan nilkutin, ja sitte toppasin, ja kävelin takas kämpille. Sitte tyhjensin tuhkat saunan uunista ja takasta, ja rupesin saunan lämmitykseen. Se oli tän päivän päätyö, ja tympiänä oheistyönä, jonka olin päättänny jo eilen, oli astijoijen tiskaaminen. Homma oli täällä tänään vähän monimutkasempi urakka mitä alkujaan luulin, eikä se muutenkaan kuulu Uunon "himohommiin".

Avantohan pitää hakata kirveellä ensin auki, ja kairalla avata jäätynny reikä siihen keskelle. Senverta oli paksuksi jäätynny, että luulin jo hetken, että se on jo jäätynny pohjia myöten tästä kohtaa. Hikiä pukkasi pintaan, vaikka saunaa ei oltu lähelläkkää. Sitte alko jo vettä tulvia avantooni. Tylsäteräsellä kairalla sitte irrottelin loppuhijet.

Veet kanniskelin sitte saunaan ja lämpösen veen kiuluun.

Täällähän on nyt vähän "uupelo" kuivista puista. Niitä pitää säästellä. Saunan sytytin ekaks niillä kuivilla puilla, ja lisäsin kertaalleen niitä vähän märempiä...

Välillä sitte käin laittamassa kolme kananjalkaa uuniin paistumaan, ko nälkäki kurnahteli vattanahkojen sisätiloissa. Kananjalat valmistu ennen saunaa, mutta jätin ne tuvan uuniin ja laitoin lämmityksen uunista pois. 

Siitte täpötäysi tiskikiulu mukaan, kylpytakki päälle, ja karvareuhka päähän ja saunaan...sinne ku pääsin, ei ilo ihan ylimmillään ollu...heh...viimene märkien puijen lisäys oli ollu liian myöhään, ja tuli oli sammunnu lähes kokonaan uunista...perhana sentään! Perällä palo ihan pieni tuiju, ja sauna oli jo vähän vilposen olonen.

Sitte latasin luukun täyveltä niitä kuivia puita uuniin, ja lauteille jalat katossa oottelemaan lämmön ilmaantumista. No kyl se lämpö sieltä oottelun jälkeen ilmaantu puolen tunnin päästä.

No kokosin sitte itteni, ja tiskasin astiat, ja sitte perään itteni. Astiat kainalossa sitte tupaan. Siellä oli mukavat kananjalkojen tuoksut vastassa. Onneksi tuo homma.ei kuitenkaa ollu "ketuille" männy.

Kello oli jo kaheksan, ja enää en jaksannu ruveta uunii sytyttelemää, koska siinä ois taas pari kolme tuntii vierähtänny noijen märkien puijen kanssa "vispatessa". Aamulla on vilposin herätys ollu +11°C. Miulla ei sillonkaan mitää hätää ollu, ku vällyjä mörskässä piisaa.

Nyt alkaa Uunolle jo piisata tältä päivältä kaikki, ja rupeen latautumaan hetekalla huomista varten.

3 kommenttia:

  1. Vilposeksi saattas käyä uunonki olo jos tulis ne vuode -99 pakkaset.
    Silloin Lapin radion toimmittaja soitteli Muonioon ja kyseli, "Paljonko teillä on pakkasta?"
    Sieltä vastattiin että -51 astetta.
    Toimittaja päätti kysellä vielä Hetan lämpötilojakin.
    Sieltä Lappalaismies vastasi -15 astetta.
    Toimittaja ihmettelemään, "Miten teillä voi olla vain -15 astetta, kun Muoniossaki on -51 astetta".
    Vähänaikaa oli hiljaisempaa, sitten kuului Lappalaismiehen vastaus, "Olisko niillä sielä Muoniossa ne mittarit ulkona".

    No meillä täällä Rovaniemellä aamulla -25 astetta, mutta tuossa parinkymmenen kilometrin päässä Apukassa mittarit ovat jo parikymmenystä vaille -30 astetta.
    Epäilen kyllä että niillä on mittarit ulkona.

    VastaaPoista
  2. Heh...joo kannattas aina ekaks ajatella vähäsen, ennenku johtopäätöksiä rupee tekemään..etenki ku lappalaisilta kyselee. Täälä -13°C, ja mittari on ULKONA, sisämittarissa onneksi himpun verran enempi.

    VastaaPoista
  3. Siis enempi lämpöö....pitää tarkentaa, ettei jouvu syytteeseen perättömien puhumisesta.

    VastaaPoista