maanantai 1. huhtikuuta 2019

Emergencias-Konsekutiivitulkkausta


Tännää aukesi sitte mahollisuus myös Uunolla viimein tutustua Torreviejan kunnan sairaalaan, viralliselta nimeltään Hospital Universitario de Torrevieja. Nyttekää ei ite tarvinnu osallistuu sunnuntaipäivän "kinkereihin" muuta ku tulkin ominaisuuvessa. No vielä tulee ehkä jo lähitulevaisuuvessa se aika, ku Uunoki pääsee ite maistelemaa näitä Hospitaalien hetekoita jossaki suunnassa, joko täällä, Perslantijassa, tai muualla.

Toiset piirit on muutaman vuuven liittänny Uunon nimeen ennemmin sanan "nulkki" ku "tulkki", ja ensimmäiset piirit sisäpiiritietoihin perustuen myös sanan "puupää". No ilosin mielin, ja pystypäin mie kannan nää pari muutaki, miuta hyvin kuvaavaa nimee horsmakukkulalleni, kaikesta menneestä huolimatta, ilman katkeruutta.

Takavuosina muistan hyvin, ku jälkikasvun T-paijassa luki: "Iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn". Uuno oli siitä ilonen, että jotaki on saannu siirrettyy itestään ja ajatusmaailmastaan myös jälkipolville. Semmosen paijan kantajalla pitää olla muutama Uunonki kovasti arvostama asia kohillaan, ennenku sen päällensä pystyy vetämään.

Hospitaaliin mäntii hyvän ystävän hyvällä kyyvillä, ja karahutettii suoraa Emergencia osaston etteen, ni ei jää kellekkää epäselväksi, eikä epäilyksen alaseksi, että "vilttikuumeessa" ollaan liikkeellä, ja laahauvuttii sisälle tulkattava kovasti tautisena. Ekana meijät ohjattii tietojen keruu osastolle, ku ekaa kertaa oltii tässä Hospitaalissa visiitillä. Homma hoitu hyvin Inglesiaa vääntämällä, ja EU-kortti vilauttamalla.

Siintä tulkki ja Acompañero sai käteensä lapun, jossa luki "TABLA 002", ja meijät passitettii nurkan taakse oottamaa jonotushuoneeseen. Siinä oli meitä vastapäätä Argentiinalaisrouva, joka meitä valisti, että kun tuo Uunon lapussa oleva tunnus ilmaantuu näyttötaululle, pitää singahtaa jompaan kumpaan kahesta huoneesta. Huone ilmotetaan myös nöyttötaululla.

Vartin kytistelyn päästä meijän tunnus ilmaantu näytölle, ja myös huoneen numero, ja siitä myö laahauvuttii sisälle. Siellä oli sairaijen terveyvenhoitaja, joka mittasi kuumeen korvasta, ja kyseli tauvista lisätietoja. Tässä ei Inglesialla ollu ennää mittään käyttöä, vaan piti tulkkaus tehä jo pääosin españolalla.

Sitte saatii nopeesti lisäohjeistus, ja piti männä Box'iin nro: 2. Siinä vaiheessa tuli vahti meijät ohjaamaan toiselle osastolle sermilliseen hoito-koeputki- ja tiputuspaikkaan. Tässä vaiheessa tuli kyllä mieleen muutama vuos sitten turha reilun kuuven tunnin mittanen käynti Perslantijan POKS:issa (Pohjois-Kymen Keskussairaala), jossa oli kyllä viikonlopun iltana "repäsevä meininki", ja tuoreen väkiviinan haju.

Täällä ei väkiviina haissu, eikä kannapiskaan isommi kärynny, eikä tulkinkaan pelihousut.

Sitte siihe meijän yksityisee Boxiin tuli Tippa-Eero, joka kätevästi tärähytti piikin suoneen ja teippasi asiaan kuuluvan sulkuventtiilin käjen syrjään, ja massillisen Parasetamoolia roikkumaan koukkuun, ja tiputus päälle. Samalla Tippa-Eero otti tuupillisen verinäytettä.

Massi ku oli siinä tiputeltu, tuli ite Tohtori haastattelemaa potilasta ja Uuno tulkkasi. Tohtori selitti tehtävät toimenpiteet, ja sitte jo kohta jatkettii röntgeniin sulkuventtiili kämmensyrjässä. Uuno ei sinne enää päässy lisäsäteilyy yläkoppaansa saamaan, vaan piti jäähä oottelemaan toimenpiteen suoritusta etäämmäksi.

Sitte taas ooteltii toisaalla. Sieltä meijät tultii hakemaan, ja takasin meijän yksityis Boxiin nunero 2. Verikokeen tulokset ja muukin diagnoosi oli tässä vaiheessa selvillä, ja ite Tohtori tuli ne meille ilmottamaan. Sitte ripustettii tippakoukkuun vielä massillinen antipijoottia, ja sitte oli jo potilaskin vähän pirteempänä, ja vastaavasti tulkki nyt vuorostaan väsähtänny.

No tulkki sai kuitenki käteensä kolmen eri sortin lääkeresetin, ja päästii lähtemää Boxista ja koko Hospitaalista pois. Kovasti kiiteltii myö, jotka oli asiantuntevan avun saannu, ja hinta/laatu-suhde oli nyt kyllä meijän asiakkaijen kannalta eritysen hyvä. Homma ei nimittäin maksannu latin latija, eikä tineron tineroo!

Kyllä piti pariin kertaan varmistaa, että eikö todellakaan tarvii mitään maksaa minnekään. Vastaus oli molemmilla kerroilla sama:''EI TARVI!". Harvon Uuno enää nykysin  ihmisten puheita uskoo, mutta nyt oli uskottava, ja maksamatta hiippailtiin ulos, eikä meijän suureksi ihmeeksi kukaan tineroijen perijä peräänkää juossu.

Kovasti kiitoksia Torreviejan Hospitaalin henkilökunnalle hyvästä hoijosta ja avusta!

9 kommenttia:

  1. Älä Uuno vedätä meitä huhtikuun ensimmäisenä! Terv.Kaakonkulman Kolli.

    VastaaPoista
  2. Heh...en vejätä huhtikuun ekana, enkä elokuun viimesenäkään. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
  3. Jos tuota ilmasta sairaanhoitoo tarkotat "vejättämisellä", ni se on tosiaan täällä "julkisella puolella" ihan ilmasta.

    VastaaPoista
  4. Melkeinhän tuo oli kuin meidän tarina parin vuoden takaa, kun minun käsi piti lastottaa moottoripyöräkolarin jälkeen, englannilla pärjäsin. Tai kun tytär kävi angiinan takia samaisena keväänä; tutkiminen ja reseptien kirjoittaminen kesti ainoastaan tunnin. Kovasti kiiteltiin espanjankielen taitoista nuorta potilasta. Hyvä ja tehokas palvelu, eikä tosiaankaan ollut juoppoja jonottelemassa. t. Sari

    VastaaPoista
  5. Joo..hyvä ja tehokas oli palvelu. Meillä meni kolme tuntia, kun piti varmistella diagnoosia verikokeella ja röntgenillä. Täällä on ollu "yökylässä" pari nuorta tyttöö (2v. Ja 3v.) Mummoo ja vaaria "hoitamassa". Melko tiivistä toimintaa koko ajan...heh..t.uuno ja asta.

    VastaaPoista
  6. Tuttu paikka minullekin parin vuoden takaa, kuten Uunokin muistaa. Minä en tarvinnut tulkkia sillä naamasta näki hyvin mikä oli miehellä vaivana ja vikana. Hyvin hoidettiin ja tarjottiin yösijakin vielä. Maksua ei pyydetty eikä laskua ole ainakaan vielä tullut.

    VastaaPoista
  7. Joo kyllä muistan hyvin, ja ois ollu mahollista myös Uunonki ottalohkoilla tehä jopa oikea diagnoosi ilman isompia varmistuksiakin? Ja lopputulos oli kyl myös ihan ok jo parinkin vaivasen viikon jälkeen. Koitetaa nyt pysytellä lommoitta, vaikka se ei ihan täysin meijän käsissä ookkaan. Mukavin terveisin Uuno, Asta ja pari jo hetekalla nukkuvaa tytön tylleröö.

    VastaaPoista
  8. Ihan vain muistutuksksi...
    Alzheimer juoksu on sunnuntaina Torressa.

    VastaaPoista
  9. Kiitos muistutuksesta...heh..nyt ei oo joutannu kankeeta eikä. Tennareitakaan reenimielessä liikuttelemaan. Tyttöjen perässä oon juossu koko viikon. Väliin jää..ilmottautuminen näky jo menneen umpeen. Huomenna josko jo lenkille tokenee, ni ois kyl hyvä juttu. No saapi nähä? T.u&a

    VastaaPoista