keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Se oli sitten siinä

Se oli sitten siinä Uunon työelämään tutustumien, joka venähti yli 40 vuotiseksi välillä kovastikin kivikkoiseksi taipaleeksi. Tutustumisen ylivoimaset huippuhetket ajottuvat tuonne 1970 -luvulle. Parhaimpina paloina ilman muuta mieleen tulee heti nöösipoikana suoritettu Sköldvikin Öljynjalostamon III- vaiheen Reformointiyksikön hallitsematon alasajo ja Kaukopään ja Tainionkosken paperitehtaiden pysäyttäminen. Siinä samassa rytäkässä tais stopata Hackmaninkin paperitehas ja Ovakon Terästehas. Viimemainittukin oman hataran muistikuvani mukaan sattu jo 1970-luvun puolella, kun Tsernobiilin malliin laitteistoja testailtiin Vuoksen varrella.

Siitä sitte alko Uunon armoton alamäki kaikkijen turhanpäivästen Työteknillisten Mittaus-ja Säätötekniikan, saman ahjon Puhelintekniikan ja lukusten kurssien ja kallonkutistuskoulutusten kautta Iltalukion pitkän matematiikan opiskeluun. Välillä kirmattiin alan pohjamutia kyntäen usiammat reisssut Hollannissa, Saksassa, piipahettii Tanskassa ja kerran Skotlannissa saakka ylänuppia ja yksinkertasia asijoita sotkemassa. Sekkää ei vielä riittänny Uunon päälle, vaan piti vielä lähes eläkeläisenä sotkea ihtesä Ammatilliseen korkeakouluopiskeluun ja siitä ängetä vaihto-oppilaaksi Kreikanmaalle.

Nytte kyllä tuntuu, että jo riitti työelämään tutustuminen omalta kohaltani. Muutaman nokille napsahuksen jälkee miulle itelleki selvisi, että nyt riittää tutustumiset työelämään ja ois aika alotella tutustumaan jo toisenlaiseenkin elämään.

Viime perjantainahan meillä oli mahtavat kinkerit tuolla Kaipijaisten suunnilla ja käveltii reilu tunti lumikengillä ja loppuillasta illan ja hyvän ruuan ja saunan ja juoman herkistäessä kaikkien mielet, mäkihyppyäki kokeiltii pikkusen suppijammalla porukalla ihan vaan reenimielessä.

Eilen virittelin rukin nokassa Grönlundin vanhan työpusakan alle Uunon tuliterät pikkupöksyt jäävytykseen korjaamon seinälle niinku noissa lätkähommissa on tapana. Tänään oli sitte viimenen työhön tutustumispäiväni. Pikkusen haikijalla mielellä siellä pitkin nurkkia hiiviskelin ja tietsikan ja kännykän hiissasin niille kuuluville paikoille. Mukava oli kertailla vanhoja tössimisijäni ja huomata, että sinne jäi vielä uurastamaan Uunon pitkäaikaset kaverit.

Kovasti oli lahjuksiakin Uunolle värkkäilty pimmeinä talvi-iltoina: Oli tehty G-650 turbiinimittarin siipipyörästä kello ja samanlaine vekotin Lattarauvan pölykapselista. Oli värkkäilty parit paijat kirjailtuna Uunon motolla: Tästä myö ei selvitä ja takapuolella teksti: Mie selvisin siitä. Toisessa kolleegan kuvalla varustetussa paijassa luki: Mitä uunompi, sen parempi. Mie koitan olla vastasuuvessa tekstin arvonen ja ylläpitää uunoilua tulevaisuudessakin kunniassa ja arvossa. Mukavasti lämmitti mieltä myös työhuonekunnalta saamani puukko, joka kuulemma annetiin "ansioistani" työhuonekunnan sihteerin toimessa. Porvoossakaan ei enää taija olla kettää työelämään tutustumassa, jotka Uunon vuosikertomuksille siellä muinoin nauraa rätkättivät?

Kotija ku mie sitte nokka vuotaen hirveessä lenssussa kerkisin, kopinasta jo kuulin, että Rouva-Uunoki oli jottain järkkäilly Uunon varalle. Siellä oli pöytä katettuna ja Rouva juhlatamineissa.

KIITOS KOVASTI IHAN KAIKILLE MENNEISTÄ VUOSISTA!

16 kommenttia:

  1. TyömaaUunoilut on nyt sitten uunoiltu. Muista jatkaa kuitenkin kotosalla vaimon ja uunofanien mieliksi. Ja parhaat palat sitten koostettuna tänne, mielummin ainakin kerran viikossa. Ja ensi kesäksi hartaasti toivottu fani-ilta mökille. Valmisteluja voi pikkuhiljaa aloitella, jos et muuta tekemistä keksi ensi hätään. Mukavia pension-päiviä toivottaa Pate.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep niin on ne uunoilut ssatu päätökseen. Uunoilu on miulla kyllä verissä ja syntymänä saatu lahja, eikä sitä hyvää kannata muutonkaan lopetella muutamiin takaiskuihin. Kirjottelua jatkan mielni mukaan ja mökille lähetään iltaa fanittamaan (8.6-2013?) Kiitos Pauku-Patelle...ja yhteyttä pijetään edelleen.

      Poista
  2. Olipa hyvää uuno tekstiä työelämään tutustumisesta.
    Nyt sitten eläkeläisen elämään tutustumista, se se onkin sitten ikuista, ei ole säädetty ikärajaa josta se virka olisi lusittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siullahan on tuosta "tutustumiseta" vielä pitempiaikaset kokemukset. No kolmen viikon päästä sitte Torressa jo toheloijaa kuukausi. Mahtava oli herätä puol viis ja kääntää kylkiä ja nousta vasta puolen ysin kieppeillä ja todeta, että talikon varteen ei tarvi kiiruhtaa....Tsemppijä sinne jänkhälle!

      Poista
  3. Kun tässä aamukahvilla pohdiskelimme tätä elämänmuutostasi löytyi siitä monia hyviä puolia. Kun nyt pääsit sieltä kalkkitehtaalta karkuun ei Sinun enää tarvitsekkaan teeskennellä hullua ja kirmata talvituiskuissa pitkin ketoja vaan voit meidän tavallisten koukkupolvien tavoin vain soudatella kiikkustuolia.
    Kaikkea onnea
    Heta ja Juksu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh-heh hullua ei oo tarvinnu teeskennellä kyl tähänkään asti ja kirmaamista yritän vielä jatkaa edelleen ja yritää olla vielä jalkeillakin niin kauan kuin jonkunmoinen singnaali latvuksesta jalkojen liikuttajalihaksiin kuleutuu. Kiitos kovasti ja tulkaahan välillä tännekin jäähyttelemään siletä pätsistä.

      Poista
  4. Tsemppiä uusiin Uunoiluihin !

    VastaaPoista
  5. Kiitti Muta....Nyt olis aikaa tehä vaikka mitä. Ihan mahtavalta kyllä tuntuu, kun ei pakko paina niskoille. Yks virstanpylväs on saavutettu ja harvon on tän mukavammalta tuntunnu. Tsemppijä sinnekin kaikkeen ja nähdään lähes varmasti ens kesänä jossakin!

    VastaaPoista
  6. Voe mahooton! Eihän täs auta ku onnitella. Käveleppä ny lopputalvi tupaa ympäri ja koita keksii jotain järellist tekemist, tai lähe sinne mökille.

    Hieno homma!!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Timo! Ei tahon vieläkään jalat oikeen maassa pysytellä. Käppäilin pari tuntia kylillä ja äske laitettii Rouvan kanssa pari saavillista makaroonilaatikkoa hautumaan uuniin...heh...ja kirjan otin kätöseen ja hetekalle oikosilleen lohiruisleivän jälkeen....mainiota on meno, toivottavasti on siellä naapurikylässäkin!

    VastaaPoista
  8. Nonnii, nytkö alako reenoominen, evväät ainakii antas osviittaa tulevaan? Eiku Gaffin kalenterista ruksaamaan sopivaa starttia, olin kuulevinani että jotain jo olis ruksattukin. Eiku tervetulloo parhaaseen vuoroon, kokemuksesta voin sannoo ettei aika käy pitkäx. Nähellään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä liikehtiminen lissääntyy jo raihnasen rungon antamissa rajoissa. Tartit lienee ruksailtu kaikki mitä ruksailtavissa oli. Mukavat on viilikset ja tää eka päivä ja iltaki mäni ku siivillä. Lenssu vielä vaivaa, mutta eiköhä sekii muutaman päivän päästä saaha selätettyä, tai sitte se selättää miut? Kohta toivottavasti nähellään!

      Poista
  9. Tästä ei voi kuin onnitella!

    VastaaPoista
  10. Kiitti kovasti JL! Mahtava on kyllä vieläkin olotila kun sai tuon yhen repun niskasta viskettua! Kesällä varmasti nähään, vaikka tennari ei enää jalassa pysyskään? Kovasti siulle tsemppiä ja terveyttä!

    VastaaPoista
  11. Voipi olla että minun tennarit menee myyntiin. Aika näyttää. Paikalliset kisat käyn seuraamassa ja nähdään jos täälläpäin pyörit!

    VastaaPoista
  12. Jep, saapi nähä mitä noille omille tennareille käypi? Kyllä sinne J-kylän suunnille mieli kovasti tekee ainakin syksyllä, mutta kaikki riippuu terveystiöanteesta...Koitahan jaksella kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista